Achter de schermen van de Olympische beweging

Achter de schermen van de Olympische beweging… Hans Vandeweghe in gesprek met Jacques Rogge

Donderdag 2 oktober om 20u00

Achter de schermen van de Olympische Gedachte… Hans Vandeweghe in gesprek met Jacques Rogge

Grote sportevenementen liggen onder vuur van allerlei organisaties en belangengroeperingen. Ze zouden geldverslindend zijn en niet meer van deze tijd. Grote sportbonden krijgen al evenveel kritiek door hun gebrek aan transparantie en de vele voordelen die ze krijgen in de gastlanden.

De wereld van de topsport is in de 21ste eeuw aan verandering toe. De grote landen winnen steeds meer medailles, het spook van de doping blijft de sport achtervolgen, maar financieel heeft de topsport alle wereldcrises overleefd. Graaf Jacques Rogge is een kenner van de sport, een fanaat zelfs die nog elke dag zijn sportkrant van achteren naar voren leest.

Hij is één van de actoren die mee die wereldsport gestalte heeft gegeven tussen 2001 en 2013, toen hij twaalf jaar lang de mondiale sportpaus was. Zijn erfenis wordt wereldwijd geroemd, maar niettemin staat zijn opvolger voor grote uitdagingen.

Hij ging in discussie over deze en andere onderwerpen met Hans Vandeweghe. Die was tussen 1991 en 1993 zijn directeur communicatie op het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. Sindsdien liepen hun wegen parallel en gunde Rogge zijn trouwe maar kritische volger af en toe een blik achter de schermen.

Hans Vandeweghe schetste zijn eerste ontmoetingen met Jaques Rogge en hoe in de loop, der jaren een vertrouwensband werd opgebouwd. Vervolgens polste hij Bij Jacques Rogge hoe hij tot dit hoogste ambt in de sportwereld opklom, mar ook naar zijn sportprestaties als zeiler en rugbyspeler. De memorabele spelen kwamen aan bod maar ook de zwarte bladzijden zoals de aanslag op de Israëlische ploeg tijdens de spelen in Munchen in 1972, spelen waar Jacques Rogge zelf aan deelnam.

We zagen Jacques Rogge als een zeer aimabel man met en zeer sterk geheugen voor feiten en data, maar ook een man die zeer sterk gehecht is aan vertrouwelijkheid en discretie. Met verve doorstond hij het spervuur van vragen van Hans Vandeweghe.

Ook de soms vinnige vragen uit het publiek over onder andere betwiste dopinggevallen, de commercialisering van de olympische spelen, het ontbreken van bepaalde disciplines,… pareerde hij op diplomatische wijze.

Na dit boeiende gesprek werd Parantee voorgesteld. Op verzoek van Jacques Rogge werd zijn ereloon overgemaakt aan een goed doel.  Parantee vzw is de Vlaamse sportfederatie die een duurzaam, innovatief en kwaliteitsvol sportaanbod op maat van personen met fysieke, zintuiglijke of verstandelijke handicap organiseert. Jacques Rogge was dan ook bijzonder opgetogen met onze keuze voor deze organisatie en overhandigde zelf de omslag aan de vertegenwoordiger van Parantee.

Hans Vandeweghe (1958) was/is journalist voor De Morgen, Het Nieuwsblad/De Standaard, Sport International Nederland en nu opnieuw De Morgen. Hij werkte ook twee keer voor een sportbond.

Jacques Rogge (1941) was olympisch zeiler en wereldkampioen, werd met ASUB Rugby Team Belgisch kampioen, beroepshalve was hij orthopedisch chirurg en sportofficial sinds 1980. Hij steeg via het IOC-lidmaatschap op tot het hoogste sportambt, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.

150 aanwezigen

Organisatie: VC De Molensteen vzw i.sm. HVV/OVM-Oostkamp

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad