Bodysculpture anders bekeken

Body Sculpture…Verleidelijk? Plastische chirurgie anders bekeken. Pro en contra

 

Debat met Dalila Douifi, Volksvertegenwoordigster – dr. Myriam Maaten, plastisch chirurg – Dr. Bruno Dillemans, obesitas chirurg. Margriet Hermans haakte ter elfder ure af en werd vervangen door Eline Comer.

Moderator Xavier Taveirne, omroeper Radio 2

 

Onder druk van media, publiciteit etc, wordt een fysisch ideaalbeeld opgedrongen met als gevolg dat voor de correctie van zelfs lichte lichamelijke afwijkingen van deze nieuwe “norm” naar medische ingrepen wordt gegrepen.

Op deze debatavond kwamen zowel de medische redenen (lichamelijk of mentaal beter voelen) aan bod als de publiciteitsbevestigende situaties.

– Is de cosmetische chirurgie een verdorven uitwas of de uitdrukking van de maakbaarheidscultuur?

– Zijn mensen die de stap zetten naar de cosmetische chirurgie niet eerder het slachtoffer van een publicitair schoonheidsideaal dan bewust bepaler van hun eigen leven.

– Heeft cosmetische chirurgie te maken met de wens van mensen als ‘subjecten in de wereld te staan in plaats van niets dan geobjectiveerde lichamen te zijn.

Tot op heden is de druk van het ideaalbeeld nog groter voor vrouwen dan mannen en daarom nodigden wij overwegend vrouwen uit als panelleden aan het debat, al zijn we er ons van bewust dat ook mannen de publiciteitsnorm lijken te willen volgen.

150 aanwezigen

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad