Een zoektocht naar waarheid

Een zoektocht naar waarheid… Dirk Verhofstadt in gesprek met Etienne Vermeersch

Donderdag 7 februari 2013 om 20u00

in CC De Valkaart, Albrecht Rodenbachstraat 42, 8020 Oostkamp

 

Wat is waar en wat is vals? In tal van wetenschappelijke disciplines lijkt dat onderscheid verrassend eenvoudig. Twee plus twee is vier, elke dag komt de zon op in het oosten, water kookt aan 100 graden Celsius.

Veel moeilijker is het waarheden te formuleren in disciplines die weinig of geen rekening houden met onwrikbare uitgangspunten. Denk aan de sociologie, de psychologie, de rechtswetenschappen en de moraalfilosofie. Daar bestaat veel minder houvast en spelen talloze tradities, gewoontes en levensvisies een rol.

De waarheid over hoe men goed leeft, verschilt in de wereld van vandaag afhankelijk van volk, groep of de religie waartoe men behoort. Vermeersch neemt heldere standpunten in over geboortebeperking, de (bio)ethiek, het leefmilieu, de rechten van dieren, de Belgische communautaire problemen en de rol van paus Pius XII tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij verdiept zich in de oorsprong van het monotheïsme, menselijke vrijheid en hersenonderzoek, de wezenskenmerken van kunst, de onmogelijkheid van onsterfelijkheid, de constructie van een kunstmatige mens en de recente pedofilieschandalen in de katholieke kerk.

Dirk Verhofstadt interviewde in 2010 Etienne Vermeersch tien dagen lang en zegt daarover dat hij de mogelijkheid kreeg om op de schouders van een reus ver over de horizon te kijken. Een neerslag van dit lange interview verscheen onder de titel: ‘Een zoektocht naar waarheid’. Onder dezelfde titel organiseerden VC De Molensteen en HVV/OVM-Oostkamp een panelgesprek met beide eminente sprekers.

In zijn eigen onovertroffen stijl beantwoordde ‘de reus’ de hem voor de voeten geworpen stellingen. Van Big Bang tot de mythe van het bestaan van een god, van euthanasie tot overbevolking van onze planeet, van het leven na de dood tot kwaliteit van het leven op aarde,… het is een onbegonnen werk om alle behandelde thema’s op te sommen. Wondermooi was de manier waarop hij aan de hand van het kinderrijmpje ‘Jantje zag eens pruimen hangen… ‘ zijn visie op kunst uiteenzette. De rode draad door heel het gesprek was de ontzaglijke kennis van prof. Vermeersch en zijn onuitputtelijke rijkdom aan achtergrondinformatie. Elk statement werd onderbouwd met citaten van illustere voorgangers en wetenschappelijk vastgestelde feiten. Dirk Verhofstadt van zijn kant kon als geen ander Vermeersch telkens opnieuw prikkelen en hem verrassende uitspraken ontlokken.

Met dezelfde spontaniteit beantwoordde Vermeersch de talrijke vragen uit het publiek, een publiek dat van begin tot einde tot in elke vezel genoot van de avond. De stormloop op de boekenstand en de signeersessie was een veelzeggende indicatie van de kwaliteit van het evenement.

Voor deze activiteit kwamen niet minder dan 700 geïnteresseerden opdagen terwijl de capaciteit van de zaal beperkt is tot 360 zitjes.

Langs deze weg wensen de organisatoren zich dan ook te verontschuldigen bij hen die geen plaatsje vonden en onverrichter zake naar huis keerden. Niet alleen de organisatie maar vooral de zaal heeft nu eenmaal beperkingen.

Dirk Verhofstadt is doctor in de Moraalwetenschap en auteur van diverse boeken. In de zomer 2010 voerde hij met Etienne Vermeersch lange, indringende gesprekken over de thema’s die de filosoof al zijn hele leven bezig houden in zijn zoektocht naar waarheid.

Etienne Vermeersch (1934) is filosoof, emeritus-hoogleraar, en al dertig jaar een van de meest toonaangevende filosofen in ons land. Oorspronkelijk studeerde hij voor priester, maar na vijf jaar trad hij uit de jezuïetenorde en werd atheïst. Sindsdien ontpopte hij zich tot een kritisch denker en opiniemaker met grote maatschappelijke impact. Zo leverde hij een belangrijke bijdrage aan de legalisering van abortus en euthanasie in België. In 2008 werd hij door Knack verkozen tot de meest invloedrijke intellectueel in Vlaanderen, en in 2011 werd hem de tweejaarlijkse Prijs Vrijzinnig Humanisme toegekend.

Dit was een organisatie van Vrijzinnig Centrum De Molensteen-Oostkamp vzw i.s.m. HVV/OVM-Oostkamp

{gallery}zoektocht{/gallery}

 

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad