De Verenigde Staten … een verscheurd land

De Verenigde Staten… een verscheurd land

Dinsdag 11 december 2012 om 20u00

in CC De Valkaart, Albrecht Rodenbachstraat 42, Oostkamp

 

Eind 2008 werd Barack Obama de eerste zwarte president van de Verenigde Staten. Met ‘Change’ en ‘Yes we can’ won hij het hart van vele Amerikanen én de strijd om het Witte Huis. Vier jaar later bleek zijn ambtstermijn te zijn wat ze is geworden, ‘a hell of a job’. Een verplichte ziekteverzekering invoeren, de graaicultuur van de bankiers inperken, de Amerikanen anders doen denken over misdaad en straf, het bleek niet allemaal haalbaar binnen één ambtstermijn.

Bij de recente presidentsverkiezingen bleek dat de Verenigde Staten meer dan ooit een verscheurd land is. De strijd tussen de Democraten van Obama en de Republikeinen van Romney was bikkelhard en werd meer dan ooit breed uitgesmeerd in de media en werd ook hier bij ons van nabij gevolgd.

Terwijl de strijd voor het Witte Huis volop bezig was zijn er liefst 45 miljoen Amerikanen die leven van voedselbonnen, zijn er meer ontslagen dan ooit tevoren, stokt de economie en is de toestand niet enkel ernstig maar bijna hopeloos. De Verenigde Staten is een verscheurd land : op politiek, economisch en godsdienstig vlak. Maar het blijft evenzeer een boeiend land.

De spreker werd ingeleid door Daniël Christiaens, secretaris van De Molensteen vzw.

Björn Soenens schetste in een boeiend verhaal de geschiedenis van de VS als een land van migranten, van racisme, democratie en bekrompenheid. Zijn haat-liefde verhouding met de VS ingebed in zijn genen. Waarom de republikeinen de verkiezing verloren en misschien wel nooit meer zullen winnen. Waarom Obama zijn beloofde hervormingen niet kon waarmaken. De Tea-Party. De economische toestand. De libertijnse houding ten opzichte van sociale zekerheid. En nog zoveel meer. Het werd een uitzonderlijk boeiende avond.

Ook de vraagstelling vanuit het talrijk opgekomen publiek noopte tot verdere toelichting.

Björn Soenens (44) is Amerikawatcher en chef buitenland bij de VRT-nieuwsdienst. Deze Westvlaming en nu in Gent wonende journalist van onze nationale omroep heeft net zijn tweede boek over Amerika op de markt gebracht, onder de titel “Amerika, een biografie van dromen en bedrog.” Een boek waarin hij ongemeen kritisch is over het land waar hij een haat-liefdeverhouding mee heeft. Het boek is een fascinerende reis door Amerika. Het land met evenveel bedriegers als dromers, het land van Coca Cola, ketchup, Mc Donald, van Al Capone en Barbie, het land dat in tal van oorlogen is betrokken, van Vietnam tot Afghanistan en Irak, van de “war on drugs”. Een tweede boek nadat hij eerder ‘Blijven proberen Obama’ schreef. Voor zijn radiorubriek ‘De Amerikawatcher’ kreeg hij de Dexia Persprijs. Soenens combineert de liefde voor de journalistiek met de liefde en haat voor zijn favoriete land, de Verenigde Staten.

175 aanwezigen

 

Dit was een organisatie van VC De Molensteen vzw i.s.m. HVV/OVM-Oostkamp

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad