Topsport en Doping
Voordrachtgever: Hans Vandeweghe
“Doping is in de sport zoals criminaliteit in de maatschappij”, zei Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) onlangs in Rome. Hij legde er de nadruk op dat het een prioriteit is om het fenomeen te bestrijden. De aanhouding van de Spaanse sportarts Fuentes, het startverbod voor Basso en Ulrich, twee potentiële tourkandidaten en het positief testen op testosteron van tourwinnaar Floyd Landis zijn zovele vingerwijzingen naar de ernst van deze problematiek.
Zijn alle wielrenners onverbeterlijke spuiters en/of slikkers? Misschien wel, misschien niet. Ook in andere sporten is doping prominent aanwezig. De kranten staan er in elk geval vol van, maar onnauwkeurigheden zijn ook daar schering en inslag.
Misschien wel, misschien niet. Ook in andere sporten is doping prominent aanwezig. De kranten staan er in elk geval vol van, maar onnauwkeurigheden zijn ook daar schering en inslag.
Voor de gewone sterveling heeft sport en beweging een positieve invloed op zijn gezondheid en zijn zelfwaardering. Daarnaast biedt sport een vorm van ontspanning. Mensen kunnen even hun dagdagelijkse beslommeringen vergeten en genieten. En toch, ook in de amateurssport is doping doorgedrongen. Naïviteit en machogedrag spelen hierbij een grote rol. Hierdoor raken we verder verwijderd van het doel dat sport kan bijdragen tot maatschappelijke integratie.
In een twee uur durende uiteenzetting, gelardeerd met anekdotes uit eerste hand, verkregen van gebruikers en dokters, toonde Hans Vandeweghe de complexiteit van de problematiek.
Journalist Hans Vandeweghe (48) woont al sedert 1991 in Hertsberge, was zelf een topsporter in de volleybalcompetitie, en de meest bereisde sport-journalist van de lage landen. Hij werkte eerder 11 jaar voor het gerenommeerde Sport International en is nu Chef Sport bij de krant De Morgen en docent aan het VLEKHO in Brussel. Hij heeft een grote interesse voor alles wat met sport te maken heeft, de sportindustrie, de sportsociologie en doping zijn zijn specialismen. Op het vlak van doping is hij een autoriteit, hij volgt deze materie reeds 25 jaar en schreef over ‘De Zaak Festina’, en alle grote dopingzaken.
170 aanwezigen waaronder de betrokkenen in de geruchtmakende ‘zaak Johan Musseeuw’, trainers van de nationale sportploegen, journalisten,…