Child Focus op 2 mei 2023. Lezing door Sandra Voet.

Datum: 02/05/2023 om 20uLocatie: Bovenzaal van De Valkaart, Albrecht Rodenbachstraat 42Organisatie: Vrijzinnig Centrum De Molensteen i.s.m. Humanistisch Verbond

Child Focus

de strijd voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen.

Lezing door Sandra Voet

Child Focus heeft een dubbele missie, vermiste kinderen zo snel mogelijk terugvinden en strijden tegen de seksuele uitbuiting van minderjarigen, zowel offline als online. Het is een enorme, veeleisende en moeilijke opdracht.

In 2021 werden 1.188 verdwijningsdossiers geopend waarvan 222 onrustwekkende verdwijningen waren.  Achter al deze cijfers schuilen schrijnende verhalen van kinderen en jongeren die vluchten of weglopen van een situatie, zonder te weten waar ze naartoe gaan. Zolang ze maar weg zijn. Psychologisch en mentaal zitten ze erdoor. Ze slagen er niet meer in om connecties te vinden met hun naasten. In vele gevallen zijn ze zelfs slachtoffer van geweld of misbruik. De Covid-19 crisis heeft dit alleen maar verergerd.

De tweede belangrijke missie van Child Focus is de strijd tegen de seksuele uitbuiting van minderjarigen. In 2021 opende Child Focus 2.412 dossiers met betrekking tot deze tweede missie. De toename van het aantal dossiers lag voornamelijk in het aantal meldingen van seksuele misbruikbeelden van kinderen en in dossiers van online aantasting van de seksuele integriteit van jongeren, zoals grooming, sextortion en grensoverschrijdende sexting. Maar Child focus wordt ook geconfronteerd met de moeilijk problematiek van kinderprostitutie en tienerpooiers. Preventie is hier zeer belangrijk en in dit kader lanceerde Child focus het “Max”-project. Het is een ambitieus project dat als ambitie heeft dat elk kind tussen 10 en 12 jaar een vertrouwenspersoon, een Max, kan kiezen. Alle kinderen hebben het recht om op te groeien en zich te ontwikkelen in een wereld waarin ze alle kansen kunnen benutten en waarin hun rechten beschermd worden. Eén van deze rechten is “gehoord worden”, waarvoor ze een referentie- en vertrouwenspersoon nodig hebben. Als burger weten te weinig van deze complexe problematiek waar Child Focus een antwoord op moet geven.

Spreekster van deze avond is mevr. Sandra Voet. Zij is dagelijks betrokken bij al deze complexe problemen waarmede Child focus wordt geconfronteerd. Zij behaalde een master in de rechten aan l’ Université Libre de Bruxelles. Daarnaast heeft ze een extra opleiding gevolg over bemiddeling. In 2004 trad ze in dienst bij Child Focus als Case Manager. In 2014 werd zij Coördinator Vrijwilligerswerk & Partnerschappen. Sinds september 2022 is zij terug actief binnen de afdeling Operaties & Steun als Coördinator First Responder. Vanaf 1 januari 2023 is zij directeur van de afdeling Operaties & Steun. Zij werkt in de eerste lijn en kent de problemen waarmede Child Focus wordt geconfronteerd als geen ander.

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad