De Da Vinci Code

De Da Vinci Code…symboliek en esoterie achter het befaamde boek van Dan Brown

Gastspreker: Prof. em. Hubert Dethier

Een geruchtmakend, geraffineerd boek kan je “De Da Vinci Code” ongetwijfeld noemen. Wereldwijd werden er meer dan 25 miljoen exemplaren van verkocht. Zeer gretig wordt het verhaal verslonden over een eeuwenoud complot van de kerk om de oorsprong van het christendom te vervalsen. En nu de verfilming in de bioscopen loopt, kent de belangstelling voor dit werk een nieuwe opstoot.

Lof en kritiek. Waarheid en verzinsel lopen immers naadloos in elkaar over. Velen staan stil bij de zin en de onzin in dit boek, vragen zich af waar het ware verhaal eindigt en waar de fictie begint. En dat de theologische en kunsthistorische speculaties en de controversiële boodschap die het boek brengt in orthodox-christelijke kringen niet gesmaakt wordt, ligt voor de hand. De harde en veelvuldige kritiek doet de belangstelling nog toenemen. Het krioelt dan ook van publicaties, artikelen, interviews, websites, chatsites enz om het boek tot op het bot te ontleden en de feiten te (proberen) weerleggen. In Parijs en Rennes-le-chateau worden zelfs speciale rondleidingen gebaseerd op het verhaal, georganiseerd.

Prof. Hubert Dethier ontsluierde de mythes en ging dieper in op feiten, documenten, (geheime) genootschappen en (esoterische) netwerken die in dit werk worden vermeld.

 

Hubert Dethier (1933) , leerling van de befaamde (en beruchte ?) Leopold Flam, is professor emeritus filosofie. Hij doceerde aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Vrije Universiteit Brussel. Was en is gespecialiseerd in de kunstfilosofie en de geschiedenis van het vrije denken

220 aanwezigen

 

 

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad