…halfweg de kruistocht tegen het moslimterrorisme
Gastspreker: Dhr. Jef Lambrecht
Het presidentschap van George W. Bush gaat de geschiedenis in als het tijdperk van de clash of civilizations, de confrontatie van de Verenigde Staten met de moslimwereld. Na de aanslagen van 11 september besliste Bush met Texaanse bravoure tot de kruistocht en ontketende een oorlogje tegen de taliban in Afghanistan, gevolgd door de invasie van Irak.
Tussendoor voerde hij een wereldwijde klopjacht tegen Al-Qaeda, maar de kopstukken bleven voortvluchtig. Achter de schermen hielp hij Libanon zicht te ontdoen van de Syriërs en bedreigde hij Iran wegens zijn nucleaire programma. Pakistan steunde hij door dik en dun, maar hij kreeg nooit vat op Islamabad.
Zowel Bush als zijn grote tegenspelers – Osama Bin Laden en de Iraanse president Ahmadinejad – spraken van een grote confrontatie tussen goed en kwaad en zagen de gebeurtenissen in een apocalyptisch perspectief.
Na zeven jaar is geen van de Amerikaanse interventies definitief beslecht. De heilige wereldoorlog woedt verder. VRT-journalist Jef Lambrecht volgt het Midden-Oosten al jaren. In zijn boek “De Heilige Wereldoorlog” doorkruist hij de strijdgebieden, ontmoet sommige hoofdrolspelers en ontrafelt de politieke en menselijke ravage. Dit boek is het sluitstuk van een journalistieke trilogie en het eindpunt van bijna twintig jaar oorlogsverslaggeving.
Dhr. Lambrecht schetste op een zeer indringende wijze de huidige situatie in het Midden-Oosten en de Arabische wereld. Hij bleef stilstaan bij de revoluties in de verschillende landen, becommentarieerde de tussenkomst van de internationale strijdkrachten en de risico’s verbonden aan het omverwerpen van de bestaande machtsposities. Het geschetste toekomstbeeld is allesbehalve rooskleurig.
De zeer geanimeerde vragenronde benadrukte nogmaals de interesse van het publiek voor deze problematiek.
Jef Lambrecht, was tot 2010 journalist voor de VRT. Hij volgde vele jaren het wel en wee van het Midden-Oosten en kan als geen ander dit ‘kruitvat’ van de wereld duiden.
Deze voordracht lokte 220 aanwezigen.