Hoe de grootmachten de koers van de wereldpolitiek bepalen

Datum: 08/11/2022 om 20uLocatie: Bovenzaal van De Valkaart, Albrecht Rodenbachstraat 42, 8020 OostkampOrganisatie: Vrijzinnig Centrum De Molensteen i.s.m. Humanistisch Verbond

Gastspreker Prof. Dr. Sven Biscop.

De koers van de wereldpolitiek wordt bepaald door de wisselwerking tussen de grootmachten: de VS als gevestigde macht, Rusland als de afnemende macht, China als de opkomende macht en de EU, als de twijfelende macht: de macht die niet weet of ze een macht wil zijn. Prof. Dr. Sven Biscop zal het inzonder hebben over de Russische invasie in Oekraïne. Die beheerst momenteel de wereldpolitiek – of toch zoals gezien vanuit Brussel en Washington.

Volgende vragen komen aan bod:

– Wat staat er voor de Europese Unie en de Verenigde Staten op het spel?

– En hoe kijken de andere grootmachten en landen, m.n. China, hier naar?

– Is deze oorlog een keerpunt voor de veiligheid van Europa en de stabiliteit in de wereld of houdt de wereldorde vooralsnog stand?

Prof. Dr. Sven Biscop studeerde politieke wetenschappen en behaalde zijn doctoraat aan de Universiteit Gent, waar hij vandaag professor is. Hij doceert er over de strategie van de Europese Unie en de andere grootmachten  en over het Belgisch buitenlands en defensiebeleid. Daarnaast is hij de directeur van het programma ‘Europa in de wereld’ aan het Egmont – Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen in Brussel, de denktank verbonden aan de FOD Buitenlandse Zaken. Sven is een geassocieerd lid van de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen en een  honorary fellow van het Europees Veiligheids- en Defensiecollege, een EU-agentschap, waar hij les geeft voor diplomaten, militairen en ambtenaren van de Europese instellingen en lidstaten.

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad