Ik ben Charlie niet… over persvrijheid

Datum: 03/05/2016 om 20uLocatie: Bovenzaal van CC De Valkaart, Albrecht Rodenbachstraat 42, 8020 Oostkamp

Ik ben Charlie niet… over persvrijheid
Gastspreker: Yves Desmet

3 mei is tevens de Internationale Dag van de Persvrijheid 

Op de website Wikipedia vind je volgende tekst: “Persvrijheid is de vrijheid van drukpers, het grondrecht om gevoelens en gedachten openbaar of kenbaar te maken. Een democratische samenleving kan alleen goed functioneren als de persvrijheid – als een van de voornaamste voorwaarden – goed geregeld is. “

“Vierentachtig procent van de wereldbevolking leeft in een land waar de vrijheid van meningsuiting aan banden is gelegd. Wie zich durft uit te spreken riskeert bedreigingen, celstraf, marteling of zelfs de doodstraf. Dat weerhoudt burgers, journalisten en actievoerders wereldwijd niet om hun overtuiging te uiten, hun waarheid te spreken en de feiten boven te laten komen. Maar ook dichter bij huis staat de vrijheid van meningsuiting onder druk” (zie de affiche van het Festival van het Vrije Woord – zaterdag 2 mei 2015).

Ook België heeft nog werk om de persvrijheid volledig te respecteren (zie de lijst van de internationale niet-gouvernementele organisatieVerslaggevers Zonder Grenzen”).

Recentelijk (7 januari 2015) hebben we de zeer bloedige aanslag meegemaakt op het kantoor van het satiretijdschrift Charlie Hebdo in Parijs . De reden: Charlie Hebdo publiceerde cartoons waarop de profeet Mohamed stond afgebeeld. Het protest wereldwijd was enorm. We herinneren ons de sympathiebetuigingen via manifestaties waarbij iedereen rondliep met het bordje “Je suis Charlie”.

Na die aanslag werd er druk gediscussieerd (en dit in alle media) over het absoluut zijn van de persvrijheid. Onze eigen Belgische cartoonisten bijvoorbeeld waren niet meer overtuigd om alles te mogen publiceren.

Hoe staat de Belgische pers ten opzichte van de persvrijheid: wat mag, wat kan niet, wanneer worden regels overschreden, is persvrijheid absoluut … Zo veel vragen die om zo veel antwoorden smeken. Om die vragen te beantwoorden hebben we Yves Desmet uitgenodigd.

Niet minder dan 210 aandachtige luisteraars konden genieten van een zeer boeiende lezing waarin heel wat heilige huisjes rond persvrijheid sneuvelden. Met een zeer pertinente quote ‘Persvrijheid is heilig zolang het maar in ons eigen kraam past.’ legde Yves Desmet zijn vinger op de wonde. Mogen wij de profeet beledigen of ermee de spot drijven? Zo ja, mogen we dat ook met de paus? Mag de pers zaken publiceren die een gerechtelijk onderzoek schaden? De vele vragen uit het publiek toonden aan dat het thema de burger boeit, kritisch doet nadenken en actueel is.

Yves Desmet is lange tijd hoofdredacteur van de krant “De Morgen” geweest en is onlangs overgestapt naar Humo. Door zijn jarenlange ervaring en zijn opgemerkte hoofdartikels is hij de ideale spreker om ons op een aangename manier kennis te laten maken met deze boeiende materie.

 

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad