Waarheen met justitie…een gesprek met Renaat Landuyt

Waarheen met Justitie…

een gesprek met Renaat Landuyt
Volksvertegenwoordiger sp.a

Dinsdag 6 december 2011

in De Valkaart

Albrecht Rodenbachstraat 42, 8020 Oostkamp

Al jaren lang komt justitie met de regelmaat van een klok in het nieuws. Al jaren willen de elkaar opvolgende ministers van justitie het apparaat justitie hervormen. De burger heeft de indruk dat er heel veel gepalaverd wordt maar er weinig in huis komt van de vernieuwingen die om de haverklap worden aangekondigd. Wat maakt alles zo moeilijk?

 

Renaat Landuyt, justitie specialist van de SP-A, heeft een duidelijke mening over de problemen bij justitie en legt in de kamer van het federaal parlement met zijn vragen regelmatig het vuur aan de schenen van de opeenvolgende ministers van justitie. Juist daarom hebben we hem uitgenodigd voor een gesprek. Hij schuwt een straffe uitspraak niet. Enkele voorbeelden:

  • “Je mag nog zo veel mooie wetten maken om burgers en hun rechten te verdedigen, als de rechtbank niet mee werkt ben je er niks mee. Wie naar de rechtbank stapt om een conflict op te lossen moet beginnen met te wachten. Wij zeggen binnen het half jaar moet er een uitspraak zijn.”
  • “Justitie doet ons altijd denken aan zij die een gevangenisstraf moeten krijgen. Laat ons daar heel duidelijk in zijn: een gevangenisstraf is een gevangenisstraf. Wie twee jaar krijgt moet dan ook twee jaar uitzitten, niet meer en niet min.”
  • “Veiligheid is de gedachte dat als je buitenkomt op straat dat je je veilig voelt en dat je niet naar alle kanten moet kijken of er niks gebeurt of verdacht gaande is. Als je wijk proper is voel je je beter, als je op straat andere mensen ziet voel je je beter. Veiligheid is veel meer dan een verhaal van repressie door de politie. Veiligheid is een verhaal van aandacht hebben voor alle wijken in het land.”
  • Renaat Landuyt steunt de rede van de Antwerpse topmagistraten bij de opening van het gerechtelijk jaar over het migratiebeleid, maar blijft kritisch. Hij zegt dat hij op zijn honger blijft zitten omdat er geen voorstellen geformuleerd zijn om de wetten over migratie sluitender te maken.
  • Reeds jaren ondervraagt Renaat Landuyt de opeenvolgende ministers van Justitie over de uitbreiding van de celcapaciteit in de gevangenissen. Eens beloofde een minster van justitie een capaciteitsuitbreiding voor 1500 gedetineerden binnen de 24 maanden. Hiervan is nooit veel in huis gekomen maar waar staan we nu?

Het werd een boeiend gesprek, voor de raap. De ‘hervorming’ van justitie uitgelegd in gewone mensentaal. Het zeer aandachtig publlek had heel wat vragen in petto voor dhr. Landuyt

 

Dit was een organisatie van Vrijzinnige Centrum De Molensteen vzw i.s.m. HVV/OVM-Oostkamp

85 aanwezigen.

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad