Klimaatswijziging…an inconvenient truth?

Klimaatswijziging…an inconvenient truth?

Gastspreker: Serge de Gheldere

 

De mensheid zit op een tijdbom. Overal ter wereld zijn de wetenschappers het erover eens dat er ons nog amper een tiental jaren rest om een ramp van planetaire omvang te voorkomen: een zware verstoring van het klimaatsysteem met als gevolg extreme variaties van de weersomstandigheden, overstromingen, langdurige periodes van droogte, dodelijke hittegolven… Wij zouden zelf verantwoordelijk zijn voor deze ongeziene rampen, maar zouden ook de enigen zijn die ze nog kunnen voorkomen.

Eerder dan louter de alarmklok te luiden of in zwartgallig pessimisme te vervallen, stelt ‘An Inconvenient Truth’ de actie en de strijd die voormalig Vice-president Al Gore voert in het licht. Gore reist al vijf jaar lang de VS af om zijn medeburgers te wijzen op het feit dat het de hoogste tijd is om deze crisis af te wentelen.

Al Gore voert betrouwbare informatie aan over de opwarming van de planeet en de exponentiële stijging van de temperatuur, die inmiddels tot dramatische klimaatwijzigingen hebben geleid : het smelten van de ijskap, periodes van langdurige droogte, het stijgen van de zeespiegel… Naast deze overtuigende argumenten, die op aantrekkelijke wijze worden geformuleerd, maken we in meer intimistische scènes kennis met de verbeten strijd die Gore voert en de humanistische dimensie van zijn streven.

Serge de Gheldere combineerde de naakte cijfers van Al Gore met een eigen visie en reikte ons bruikbare alternatieven aan om ons steentje bij te dragen in de strijd tegen deze klimaatwijziging.

 

Serge de Gheldere (38) zou als getalenteerd industrieel ingenieur bakken poen kunnen scheppen bij een multinational, maar hij stopt zijn vernuft liever in het milieu. Als enige Belg trok hij naar de VS om zich door Al Gore te laten trainen als een van zijn ambassadeurs.

 

80 aanwezigen

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad