Lezing door Ere-vrederechter Jan Nolf
Ere-vrederechter en justitiewatcher Jan Nolf over ‘de kracht van rechtvaardigheid’.
Als Jan Nolf spreekt of schrijft, schuiven de gevestigde machten van justitie ongemakkelijk op hun stoel.
Midden 2014 klasseerde het Europees Netwerk Hoge Raden van Justitie de bekendste ex-vrederechter van het land zelfs officieel als een ‘gevaar voor justitie’. In 2016 kreeg hij dan – in navolging van o.a. Stephane Hessel (‘Indignez-vous’) de Burgerschapsprijs. Stichting P&V lauwerde hem en de Brusselse onderzoeksrechter en fraudejager Michel Claise voor hun inzet voor een ‘open, democratische, tolerante en solidaire samenleving’.
Jan Nolf was 10 jaar advocaat in Brugge en 25 jaar vrederechter in Roeselare. Zijn vonnissen uit die tijd behoren tot de meest gepubliceerde in de professionele pers, maar hij zette zich vooral in voor bemiddeling als alternatief voor procedures. In mei 2008 keken 700.000 Vlamingen naar de reportage over ‘De Grote Verzoener’.
In 2011 nam hij ontslag wegens de hervorming die ‘het hart uit het vredegerecht wegtrok’. Sindsdien hoort u hem als opiniemaker in alle media, en columnist voor o.a. Knack, De Morgen, De Standaard en De Juristenkrant. Hij schreef ook ‘Kwetsbaren in het nieuwe recht’ – een cahier en een handboek over bewindvoering (de juridische bescherming van mensen met een handicap en ouderen, Alzheimerpatiënten) evenals het slotwoord in het boek ‘Moordenaar’ van de Waalse ex-volksvertegenwoordiger Wesphael. Meer vindt u daarover op zijn blog justwatch.be.
Op deze lezing biedt hij u het verhaal achter zijn ‘opinieboek’ over justitie: ‘De kracht van rechtvaardigheid’ (EPO Uitgeverij). Met een boeiende, door beelden geïllustreerde powerpoint-presentatie legt hij de vinger op veel wonden, maar tekent hij ook – samen met De Kleine Prins – hoe een ‘nieuwe justitie’ er beter uit zou zien. Daarbij stelt hij zich de vraag: Is justitie moedig? Is justitie rechtvaardig? Is justitie waarheid? Moet justitie niet het Ministerie van rechtvaardigheid zijn?
Met ontelbare voorbeelden uit de praktijk legt hij de vinger op de wonde van justitie en reikt hij mogelijkheden aan van hoe het wél zou kunnen.
In zijn zeer begeesterend betoog verwees hij ook naar het postscriptum in zijn boek De kracht van de rechtvaardigheid. In ‘Sorry voor alles’ zegt Nolf sorry voor alles wat verkeert loopt bij justitie, sorry voor wat hij zelf verkeerd deed, sorry in naam van zij die nooit sorry zullen zeggen omdat sorry niet in hun wetboek staat, sorry voor hen die vooral niet willen dat hij in hun naam sorry zegt.
Deze lezing was andermaal een – door het talrijk opgekomen publiek (180 aanwezigen) – zeer gesmaakte activiteit.