#Me too… hoe verantwoord omgaan met elkaar

Datum: 04/02/2020 om 20uLocatie: De Valkaart, Albrecht Rodenbachstraat 42, 8020 OostkampOrganisatie: Vrijzinnig Centrum de Molensteen i.s.m. Humanistisch Verbond Oostkamp

#MeToo, met die hashtag trokken in 2017 vrouwen ten strijde tegen grensoverschrijdend gedrag. Die #MeToo werd een explosief maatschappelijk strijdpunt.

Sedert 2017 zijn heel veel verhalen naar buiten gekomen van grensoverschrijdend gedrag niet alleen in de religieuze wereld maar ook in de culturele wereld, de sportwereld, de media enz. Beleven we vandaag een nieuwe maar nu omgekeerde seksuele revolutie? De #MeToo beweging heeft een opening gemaakt en deze is hopelijk onomkeerbaar. Maar nu begint pas de discussie. Het komt erop aan tijdens deze discussie om genuanceerd te blijven en niet naar één kant door te schieten en iedereen over dezelfde kam te scheren.

Sommigen zeggen dat we vandaag de grenzen minder respecteren dan vijftig of honderd jaar geleden. Het bestond toen zeker ook maar het bleef verborgen. “Grens” is een belangrijk begrip in onze cultuur. Aan de ene kant lijken we nogal grenzeloos te zijn. Alles moet kunnen. We zijn ook schijnbaar heel tolerant voor alles en iedereen. Iedereen mag zijn zin doen. Maar anderzijds zijn we strenger en mag er niet veel meer tenzij het verborgen blijft. Zo ontstaat een nieuwe moraliteit.

Hoe kunnen we nu met al die grenzen verantwoord met elkaar omgaan? Er lijkt verwarring te zijn ontstaan over wat nog mag en niet meer mag. We moeten voorkomen dat we in een krampachtige reflex zeer rigide grenzen gaan plaatsen. Dat zou de omgang met elkaar sterk beperken. Daarom moeten die grenzen bespreekbaar gemaakt worden. De bedoeling is niet te zeggen hoe het spel gespeeld moet worden maar hoe we speelveld zullen afbakenen.

Professor seksueel strafrecht mevr. Liesbeth Stevens is de spreker van deze avond. Ze kwam veel in het nieuw naar aanleiding van de tragische moord op Julie van Espen, een 23 jarige jonge studente. Prof. Stevens is werkzaam aan het interfacultair instituut voor familiale en seksuologische wetenschappen en is tevens directeur bij het instituut voor gelijkheid van mannen en vrouwen. Ze is auteur van een opgemerkt boek met als titel Hoe legaal flirten. Een gids voor vrouwen en mannen over seksueel geweld en de #METOO.

 

 

 

 

 

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad