Mens erger je… de Belgische politiek gefileerd

Datum: 15/10/2019 om 20uLocatie: Bovenzaal van De Valkaart, Albrecht Rodenbachstraat 42, 8020 OostkampOrganisatie: Vrijzinnige Centrum De Molensteen i.s.m. Humanistisch Verbond Ouders Oostkamp

De verkiezingen zijn voorbij maar in de aanloop naar deze verkiezingen werden door de diverse politieke partijen klinkende verklaringen afgelegd die qua inhoud nogal verschillend waren aan beide kanten van de taalgrens. Meer nog de goegemeente werd bang gemaakt  voor bepaalde coalitievormingen. Alleen de media deden hun best om de kiezer via allerhande informatie- en opiniestukken en via de stemtest een gevoel van belangrijkheid te geven. Nu zoveel weken en maanden na de verkiezingen woedt het spel ‘Stratego’ in volle hevigheid want de kiezer heeft de kaarten geschut en wel op zo’n manier dat vooral op communautair vlak coalitievorming haast onmogelijk lijkt, dixit de partijvoorzitters.

 

Het is genoegzaam bekend dat de democratie in ons land een particratie is, dat de beslissingen genomen worden in de partijcenakels en dat de volksvertegenwoordigers de elders genomen beslissingen moeten goedkeuren. Doe je dit niet dan plaats je jezelf buiten de partij. Vandaag staan we als kiezer buiten spel. Waarover er wordt onderhandeld is ons onbekend. Zo krijg je nu al het gevoel dat straks zal blijken dat we werden bedrogen met loze verkiezingsbeloften. Het is niet evident om zijn geloof in de democratie te behouden. Vandaag willen we inzicht in het politieke België, de krachten die hierin meespelen en wie de dirigenten zijn die vanuit de coulissen het geheel orkestreren. Walter Zinzen, met zijn jarenlange ervaring, kan ons helpen de weg te vinden in dit reële stratego- of schaakspel, ons inzicht geven in de belangen die hierbij spelen en verborgen partijagenda openbaren.

 

Walter Zinzen werd geboren in 1937 en is dus meer dan 80 jaar oud. Hij studeerde Germaanse filologie, gaf enkele jaren les in Lubumbashi, de hoofdstad van de Congolese provincie Katanga, kwam terug naar ons land en werd journalist, eerst bij de Gazet van Antwerpen en daarna bij de BRT –VRT waar hij bleef tot aan zijn pensioen in 2002. Zijn journalistiek werk scheerde hoge toppen. In 2001 kreeg hij hiervoor de Prijs van de Democratie. Kortom iemand waar je respect voor moet hebben. Hij kent de Belgische politiek door en door. Zijn analyse zal ons helpen de Belgische actualiteit beter te plaatsen. Walter Zinzen is geen oubollige journalist maar iemand die moeite waard is om gehoord te worden.

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad