Op 10 december 2018 blies de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 70 kaarsjes uit. In eerste instantie een feestelijk momentum, een moment om de verwezenlijkingen van 7 decennia met wereldwijd erkende mensenrechten te overschouwen. Wat bracht de universele verklaring ons? Stemrecht voor vrouwen, onderwijs voor iedereen, stakingsrecht, … Veel zaken zijn vandaag evidenties, maar waren dat nog niet zo heel lang geleden echt niet.
Was het ook een moment om op de lauweren te rusten? Helaas niet. Bij mensrechtenactivisten en – organisaties ligt er nog veel werk op de plank. De laatste jaren worden mensenrechten, of het universele en alom geldende karakter ervan, steeds meer publiekelijk in vraag gesteld. Mensenrechten en bijhorende vrijheden moeten steeds vaker wijken voor maatregelen geïnspireerd door het overheersende veiligheidsdiscours. De Liga voor Mensenrechten is er echter van overtuigd dat mensenrechten ons vrij én veilig maken.
Na 70 jaar zijn mensenrechten níet achterhaald, hebben ze de pensioengerechtigde leeftijd zeker niet bereikt. Zijn ze toe aan een grondige update? Klopt! Maar net als 70 jaar geleden en alle memorabele overwinningen sinds die tijd, blijven mensenrechten hét inspirerende kader om een samenleving in verandering duurzaam richting te geven.
Kati Verstrepen is advocaat aan de balie te Antwerpen sedert 1988, gespecialiseerd in vreemdelingenrecht. Aan dezelfde balie doceert ze ook aan de stageschool sinds 1998. Daarbuiten engageerde ze zich bij de balie te Antwerpen als voorzitter van het Bureau voor Juridische bijstand van 2004 tot 2008, was ze vice-stafhouder van 2012 tot 2014 en stafhouder van 2014 tot 2016. Sinds 2017 tot op heden is Kati voorzitter van de Liga voor Mensenrechten.