Onlife… hoe de digitale wereld ons leven bepaalt.

Datum: 07/05/2019 om 20uLocatie: Bovenzaal van De Valkaart, Albrecht Rodenbachstraat 42, 8020 OostkampOrganisatie: Vrijzinnige Centrum De Molensteen i.s.m. Humanistisch Verbond Ouders Oostkamp

We gebruiken we met z’n allen steeds intensiever het internet, de smartphone, laptop of tablet voor zowel professionele als privé doeleinden. De nieuwe media en technologieën spelen hier gretig op in en hebben ingrijpend onze manier van informatie opzoeken, communiceren en omgaan met anderen veranderd. Permanent bereikbaar en beschikbaar zijn is het nieuwe ‘normaal’ geworden.

Doordat we echter enerzijds steeds intenser online gevolgd worden door de overheid, bedrijven en reclamemakers wordt onze privacy in grote mate aangetast. Bovendien werd via de schandalen omtrent klokkenluider Edward Snowden en Cambridge Analytica op pijnlijke manier duidelijk dat het massaal verzamelen van ons online gedrag en informatie helemaal niet zo onschuldig is. Eind mei 2018 ging wereldwijd de door de EU opgelegde GDPR in voege met als doel consumenten te beschermen door o.a. transparantie te eisen van grote online spelers. Een uitpuilende inbox naar aanloop van deze datum maakte snel duidelijk hoeveel digitale verbintenissen we reeds aangingen.

Anderzijds monitoren we ook voortdurend anderen en onszelf met allerhande apps in ongeveer alle aspecten van ons dagelijks leven: gezondheid, sport, slaap etc., én delen we al deze informatie ook bereidwillig met onze omgeving.

Weinig mensen schenken echter aandacht aan de gevolgen hiervan. We lijken nog steeds niet overtuigd te zijn dat technologische vernieuwingen ons denken en ons gedrag beïnvloeden, maar door het vrijgeven van al deze informatie worden onze keuzes onbewust steeds meer gestuurd. Zijn al die gratis apps en platformen wel zo ‘gratis’?

Online – offline – ONLIFE!

Dr. Katleen Gabriels schetste voor de 150 aandachtige luisteraars de problematiek, de mogelijkheden en gevaren van de digitale wereld. Ze gaf meteen ook tips hoe de stortvloed van ongewenste reclame via internet te vermijden. Rode draad door het hele betoog is het feit dat het digitale niet meer iot onze samenleving weg te denken is maar dat enige omzichtigheid bij het gebruik ervan ons veel narigheid kan besparen.

 

Dr. Katleen Gabriels is doctor in de Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen. Zij was een tijd postdoctoraal onderzoekster aan de VUB rond media-ethiek en computerethiek maar woont ondertussen reeds enkele jaren in Nederland waar zij assistent Professor is aan het Departement van de Filosofie, op de Faculteit van kunsten en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Haar boek ‘Onlife’ werd verkozen tot Liberales-boek 2016.

 

 

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad