Tax(ge)shift… fiscale techneut of fiscale pineut?

Datum: 17/11/2016 om 20uLocatie: Bovenzaal van De Valkaart, Albrecht Rodenbachstraat 42, 8020 Oostkamp

Tax(ge)shift… fiscale techneut of fiscale pineut.
Gastspreker prof. dr. Michel Maus.

België is het Europese land met de hoogste belastingdruk op arbeid. Werkgevers zeggen dat dit onze concurrentiepositie ondermijnt, werknemers kijken elke maand beteuterd naar hun loonbriefje waar ze een  bijzonder groot verschil tussen bruto en netto zien.

Tijd om daar iets aan te doen, repliceerden de huidige regeringen op de diverse niveaus: taxshift, taksen op arbeid naar omlaag voor werknemer en werkgever, iedereen 100 € netto meer , turteltaks, tommeltaks, tobintaks, suikertaks, speculatietaks,  zonnepanelentaks of neen toch niet: leg net meer zonnepanelen,   …

De laatste maanden  worden we om de oren geslagen met nieuwe leuzen, belastingen en besparingen. Maar worden we er wel beter van, of is dit allemaal oude wijn in nieuwe zakken? Zijn we met zijn allen de pineut, en zijn de zevenhonderd panamapapersbelgen de fiscale techneuten?  We halen de Luxemburgse rekening dan nog niet eens boven. Of hoeven we zelfs zover niet te kijken? Tijd om het aan de specialist ter zake te vragen.

Michel Maus is alom bekend als fiscaal specialist die niet bang is om tegen zere schenen te stampen. Niemand beter om ons duidelijkheid te verschaffen in deze mistige materie. Worden we gepluimd door 1% Belgen? Zij die ontwijking kunnen betalen doen de rest het gelag betalen?

In een eerste deel behandelde prof. Maus België als land van fiscale problemen. Daarin had hij het over de hoge en ongelijk verdeelde belastingdruk en de (internationale) druk naar fiscale hervorming.

In de probleemoplossing ontwaart hij 3 tendensen.
1. Het transparant maken van het vermogen: de maatregelen van de OESO en de Europese Unie, de aanpak van de belastingparadijzen en de positieve en negatieve effecten ervan.
2. Het equilibreren van de belastingdruk: het invoeren van een bescheiden taxshift en en een aanzet tot hervorming van de vennootschapsbelasting.
3. Het individualiseren van de belastingdruk: het fiscaal idee dat de vervuiler, de personen met ongezonde levensstijl, de speculanten etc (zwaarder) moeten belast worden.

Het talrijke publiek (170 aanwezigen) kreeg met deze lezing een heel andere kijk op de positieve én negatieve invloeden van een ‘Taxshift’.

Michel Maus is licentiaat in de rechten (1993), Bijzonder Licentiaat in het Fiscaal Recht ( 1994 ) en doctor in de rechten (2005), met een doctoraal proefschrift over de grenzen van de fiscale controle.
Sedert 1994 is hij advocaat. In 2015 richtte hij mee het advocatenkantoor ‘Bloom’ op.
Michel is tevens professor aan de rechtsfaculteit van de Vrije Universiteit Brussel en van de Universiteit Antwerpen. Hij doceert de vakken ‘Inleiding tot het Fiscaal Recht’, ‘Personenbelasting’, ‘Registratie- en Successierechten’, ‘Fiscale Procedures’ en ‘Fiscaal Strafrecht’. Michel Maus houdt ook regelmatig voordrachten op studiedagen over fiscaal recht en is een veelgevraagd spreker en columnist voor o.a. de Tijd, Trends, De Morgen en DeRedactie.

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad