Vaccineren… update vaccins en varianten

Datum: 30/03/2021 om 20uLocatie: WebinarOrganisatie: Vrijzinnig Centrum De Molensteen i.s.m. Humanistisch Verbond Oostkamp

Spreekster: Dr. Floré Katelijne, klinisch bioloog en ziekenhuishygiëniste in het A.Z. Sint Jan te Brugge /

 

Inschrijven via info@vrijzinnigoostkamp.be vereist

Vanaf de geboorte wordt ons lichaam belaagd door allerlei agressors. Zeer gevaarlijke agressoren zoals bacteriën en virussen die op een korte termijn tot de dood aanleiding kunnen geven. Gelukkig beschikken wij mensen over een zeer performant afweersysteem anders zouden we het geen jaar volhouden. Dit afweer- of immuunsysteem bestaat uit twee verdedigingslinies waarvan het 2de bovendien beschikt over een geheugen dat onthoudt hoe de agressor eruit ziet en hoe we hem best bestrijden zodat bij hernieuwd contact met dezelfde agressor we veel sneller en met veel grotere efficiëntie dan de eerste keer de aanval kunnen afweren. Jammer genoeg kost het heel wat tijd voor ons lichaam om die afweer op te bouwen waardoor mensen die te jong of te oud zijn of te verzwakt een groot risico lopen om eventueel te overlijden. Daarom is de ontwikkeling van vaccins zo belangrijk want met een vaccin bereiden we het lichaam voor op een aanval van het virus of de bacterie zonder dat we de ziekte moet doormaken en dit met dezelfde mechanismen als het lichaam gebruikt om zich te verdedigen.

 

De ontwikkeling van de vaccins is de voorbije decennia sterk geëvolueerd en de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Zo kunnen vaccins sneller worden geproduceerd, geven ze een veel efficiënter respons bij de overgrote meerderheid van de bevolking nl. 90 à 95% en een respons dat langer aanhoudt met een minimum aan zeer tijdelijke neveneffecten.

 

Het Covid-19 virus of SARS-CoV-2 is een gevaarlijk virus dat al een belangrijke dodentol heeft geëist en dat een zeer grote weerslag heeft op ons dagelijks leven. Vaccineren is een must. Toch zijn nog heel wat mensen onzeker of ze zich wel zouden laten vaccineren. De bedoeling van deze voordracht is u én voldoende inzicht te geven zodat u op een gefundeerde wijze uw keuze kunt maken én u het laatste nieuws over het vaccin te brengen.

 

Spreekster van deze webinar is Dr. Floré Katelijne, klinisch bioloog en ziekenhuishygiëniste in het A.Z. Sint Jan te Brugge. Sinds het begin van de Covid-19 pandemie staat zij in de frontlinie. Via webinars houdt ze zorgverleners en het brede publiek op de hoogte van de stand van de wetenschap in verband met de pandemie en nu ook i.v.m. vaccins en vaccinaties.

Met de steun van deMens.nu, huisvandemens en de Centraal Vrijzinnige Raad